NHG Risicoscan huisartsen

Met de webbased NHG Risicoscan kan een huisartsenpraktijk op een structurele en relatief eenvoudige manier patiëntveiligheidsrisico’s inventariseren. De scan geeft een overzicht van de belangrijkste processen in de huisartsenpraktijk en veel voorkomende incidenten daarbij. Ze staan overzichtelijk gerangschikt, met steeds voorbeelden van oorzaken waardoor deze incidenten kunnen ontstaan.

De risicoscan kan goed dienen als onderlegger bij een praktijkgesprek over patiëntveiligheid en hoe te voorkomen dat risico’s zich blijven voordoen. Door Iedere praktijkmedewerker aan te laten geven hoe vaak volgens hem/haar een bepaald incident in de praktijk voorkomt, en hoe gevaarlijk het is als het een keer gebeurt, wordt de (on)belangrijkheid ervan op dit moment duidelijk en kan besproken worden wat mogelijke oorzaken en de aanpak daarvan zijn.

De webbased risicoscan is gratis voor deelnemers aan de NHG Praktijkaccreditering. Neem voor meer informatie contact met ons op via relatiebeheer@praktijkaccreditering.nl.

Op www.nhg.org staat een Excelversie van de risicoscan  als gratis download voor eigen gebruik.
Voor NHG-leden staat deze download ook in de Praktijkwijzer Kwaliteit en Veiligheid.

NB: Andere eerstelijnsdisciplines die een risicoscan willen ontwikkelen kunnen een Bouwpakket aanvragen.

Snel naar...